Medische Beeldvorming

Een hulpmiddel bij de diagnose van de (sport)dokter is medische beeldvorming.
Afhankelijk van de aard van het (vermoedelijk) letsel zijn er verschillende opties.
Een echografie kan hier tijdens de raadpleging gebeuren. Let echter op, echografie is niet voor elke blessure de aangewezen beeldvorming.
Soms is er verder onderzoek nog nodig. De dokter zal je dan doorverwijzen voor een MRI, CT scan, botscan, …


Hoe het daarna verder verloopt, zullen we je in dit stappenplan uitleggen.

 • Leg zo snel mogelijk je afspraak vast in het ziekenhuis.
  Opgelet : niet ieder ziekenhuis kan elk onderzoek uitvoeren. Houd hier rekening mee als je je afspraak inplant.
  De wachttijden voor sommige onderzoeken kunnen soms oplopen !
 • Als je de datum van je onderzoek kent, neem dan al meteen contact met ons op om het opvolgconsult (ongeveer drie werkdagen na je onderzoek) vast te leggen.
  Wacht niet tot je onderzoek gebeurd is om een afspraak met de sportarts vast te leggen, want dan kan het gebeuren dat we je niet onmiddellijk een afspraak kunnen geven.
 • Na je onderzoek medische beeldvorming krijg je vaak meteen een code mee.
  Wil dit zeggen dat er dan ook meteen een besluit beschikbaar is ?
  Neen… de radioloog zal de beelden nadien bekijken en becommentariëren. Dit moet nauwgezet gebeuren. Hij/zij volgde hiervoor een jarenlange specialisatie. Soms is er ook overleg tussen collega’s nodig.
 • Nadien wordt dit verslag administratief verwerkt en wordt het verslag aan de beelden gekoppeld. Via de server van het ziekenhuis wordt het verslag op een beveiligde manier (ehealth) naar de verwijzende arts verzonden en in je patiëntendossier bewaard.
  Dit duurt gemiddeld drie werkdagen. Daarom vragen we je om je opvolgconsult pas dan te laten doorgaan.
 • De raadpleging met je sportarts is immers de beste plaats om de resultaten te bespreken : hij verduidelijkt het verslag vanuit een sportmedische visie, bespreekt met jou de mogelijke opties, kan onmiddellijk de behandeling opstarten of je doorverwijzen naar de sportkinesitherapeut of een gespecialiseerd arts indien nodig. En… niet minder belangrijk : jij kan jouw bijkomende vragen ook meteen stellen.
 • Treat the man, not the scan : soms zien we op de beelden zaken die al langer aanwezig waren en die niet noodzakelijk verband houden met je huidige klacht. Je arts zal dan met jou bespreken of hiervoor een behandeling nodig is of niet.

TOGETHER – TO GET THERE

#medischebeeldvorming #medicalimaging #sportdokter #sportarts #sportsmedicine #afspraak #beeldvorming

Geef een antwoord